maanantai 18. marraskuuta 2013

Hirveä lakritsakastikkeessa

Sain käsiini hirvenlihaa ja päätin valmistaa sitä viikonloppuherkuksemme. En ole ennen ollut hirven kanssa tekemisissä - en ruuanvalmistuksessa tai muutenkaan ;). Kerran olen tainnut ravintolassa kuitenkin sitä maistaa. En tarkkaa tiedä, mitä osaa saamani lihalöntti oli, mutta aika loistavalta fileeltä se omaan silmääni ainakin näytti. Minulla on vuosia ollut reseptivihossani jostain lehdestä leikattu ja teipattu ohje, joka on odottanut saavansa huomiota ja nyt se hetki vihdoinkin oli käsillä. En turhaan vaalinut vuosikymmentä tuota paperinpalaa vihonkulmassani. 

Kastikkeen nimi kuulostaa jotenkin hirveältä (heh!), mutta lakritsi erottuu sen mausta vienon hennosti, antaen oivan sävyn soossiin ja se sopikin erittäin passelisti hirven kumppaniksi. Hirvi itsessään oli maukasta ja suussa sulavaa. Yllätyin itsekin untuvikkona onnistumisestani. Kasvikset oli ihan perusjuuresta, mutta se sopikin tähän annokseen paremmin, kuin sarvet hirvelle.

Herkkuannoksen kanssa nautimme Glorian ruoka ja viini -lehden suosituksesta Apassiomento vivaldia.






Lakritsakastike (4 annosta)
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
100 g lanttua
1 rkl ruokosokeria
1 rkl hienonnettua timjamia
50 g pehmeää lakritsia
4 dl punaviiniä (tuntuu jostain syystä kamalalta lorottaa aina tuota ilojuomaa soossiin)
4 tl punaviinietikkaa
1 l vettä
1 rkl riistafondia
(suolaa maun mukaan)

Kuori ja paloittele sipulit ja lanttu. Mittaa sokeri kattilaan ja anna sen ruskistua kevyesti. Lisää kasvikset, timjami, lakritsa ja sekoita kevyesti. Lisää punaviini ja etikka. Keitä, kunnes nesteestä on haihtunut noin puolet. Lisää vesi ja fondi. Keitä niin mettä nestettä on jäljellä 3 dl. Siivilöi kastike ja keitä vielä niin, että nestettä on jäljellä 2 dl. 


Uunijuurekset
lanttua
porkkanaa
punasipulia
palsternakkaa
perunaa
2 rkl siirappia
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
timjamia

Kuori ja palko juurekset uunivuokaan. Lorauta sekaan öljy ja siirappi. Lisää mustapippuria, suolaa ja timjamia. Sekoita hyvin. Paista 225 asteessa, välillä käännellen, noin 40 minuuttia. 

Olisin halunnut uunijuureksiin vielä punajuurta jo kauniin värinsäkin puolesta, mutta valitettavasti se jäi vahingossa minulta pois... :(






Nostin hirven pari tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön. Maustoin fileet suolalla ja pippurilla. Herkut paistoin voissa noin 2 minuuttia per puoli, jonka jälkeen nostin lihat folion sisään kymmeneksi minuutiksi vetäytymään. Käärin pakkauksen vielä keittiöpyyhkeen sisään.

En tiedä, miten tällaista virallisesti kuuluu valmistaa, mutta näin laitettuna se maistui meidän suussamme ainakin täydelliseltä. Enkä ensi kerralla aio muuttaa valmistustekniikassani yhtään mitään...
Puolet löntistä jäi vielä pakkaseen ja ensi kerralla tekisi mieli kokeilla ehkä jotain muuta - pataa tai riimihirveä kenties?! En ehkä kuitenkaan henno vaihtaa nyt hyväksi koettua ja todettua ohjetta mihinkään muuhun. Tunnustan olevani kokeilunhaluissani vähän turhan turvallisuuden hakuinen ja nynnykin joskus. Uskokaa tai älkää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti